
نام پایگاه : کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی
موسس : آستان قدس رضوی
موضوع : علوم انسانی – علوم پایه – علوم پزشکی و…..
وب سایت : http://digital.aqr.ir/
حساسیت برخی از منابع این سازمان همچون نسخههای خطی، اسناد، مطبوعات و اشیای موزهای باعث شده تا کاربران نتوانند به سادگی به آنها دسترسی داشته باشند لذا به منظور حفاظت از آثار یاد شده و نیز تأمین امکانات جستجو و دسترسپذیری منابع مذکور، کتابخانه دیجیتال راهاندازی شد.
کتابخانه ديجيتالي سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي نيز يكي از كتابخانههايي است كه براي نخستينبار طرح ايجاد آن در سال ۱۳۸۰ توسط مشاور علمي سازمان مطرح شد و با انجام مطالعات و نگارش طرح مطالعاتي (فاز اول) به طور رسمي از فروردين ماه ۱۳۸۳ با بهرهگيري از ۳۵ منبع خارجي و شش منبع داخلي آغاز به كار كرد.
اين طرح آزمايشي ديماه ۱۳۸۳ به اتمام رسيد و پس از آن طرح آزمايشي، فاز دوم كتابخانه ديجيتالي با استانداردهايي در امر ديجيتالسازي هر كدام از منابع و همراه با سياههاي از منابع ديجيتالي تهيه شد. اين سياهه از بخشها و ادارات مختلف سازمان استخراج شد و در دسترس قرار گرفت.
مرحله اجرايي (فاز سوم) اين پروژه در آذرماه ۱۳۸۶ آغاز شد. در اين مرحله منابع موجود در سازمان که مقرر شده بود ديجيتالي شوند، بر اساس اولويتبندي مصوب و در کميته کتابخانه ديجيتال سازمان درج شد و سپس نسخه ديجيتالي از منابع انتخابي تهيه و پس از تبديل به فرمت مورد نظر، به پايگاه اطلاعات کتابشناسي مولتي مدياي سيمرغ وارد شد.
در كتابخانه الكترونيكي آستان قدس رضوي، پايگاه مولتي مدياي نسخههاي خطي و پايگاه كتابهاي فارسي در منابع اين كتابخانه موجود است و محققان و پژوهشگران ميتوانند از طريق مراجعه به قسمت جستوجو در منابع کتابخانه درصفحه اول وب سايت سازمان به منابع مورد نظر دست پيدا كنند.
از آنجا که کتابخانة دیجیتال سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی صورت دیجیتال شدة کتابخانة سنتی است؛ بنابراین، این کتابخانه هر دو نوع منابع الکترونیکی و کاغذی را دربرگرفته و در کنار کتابخانة موجود راهاندازی میشود. برخی از ویژگی های کتابخانة دیجیتال سازمان به شرح زیر می باشد:
- امکان دسترسی از راه دور برای منابع خود را فراهم نموده است؛
- از امکانات بسیار قدرتمند جستجو و مرور منابع بهره گرفته، برای ایجاد امکانات جستجوی منابع از فرادادههای استاندارد استفاده می کند؛
- برای دسترسی سریع و کارآمد، امکانات جستجوی متعددی از طریق عنوان، نویسنده، موضوع، ناشر و… فراهم آورده است؛
- قابلیتهای جستجو با کمک عملگرهای بولی، مجاورت، کوتاهسازی واژه و… را در نظر گرفته است؛
- آن دسته از منابع دیجیتال که خارج از حوزة مدیریتی و محیط فیزیکی این کتابخانه است را نیز دربر می گیرد. دسترسی به اینگونه منابع با ایجاد پیوندهای فرامتن امکانپذیر می باشد؛
- تا حد امکان، اطلاعات توصیفی ضروری مربوط به نسخههای خطی و اسناد را همراه مدرک مربوط ارائه می کند؛
- بسته به نوع منبع اصلی، از قالبهای متنوع مدارک (متنی، تصویری و صوتی) استفاده می کند. (کمیته کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی،۱۳۸۴).
دانشجویان، اساتید و محققان به منظور دسترسی به مجموعه منابع این کتابخانه میتوانند از طریق سامانه الکترونیکی آن به آدرس http://digital.aqr.ir اقدام کنند.
نمايندگان مراكز، موسسات علمي، آموزشي و كتابخانههاي بزرگ كشور مانند مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، موسسه تحقيقات و نشر معارف اهل البيت عليهم السلام، مرکز دايره المعارف بزرگ اسلامي، پژوهشکده حوزه و دانشگاه، سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان کشور، موسسه فرهنگي و اطلاعرساني تبيان و شرکت پارس آذرخش، اعضاي نشستهاي تخصصي كتابخانهها، موزهها و مركز اسناد آستان قدس رضوي را تشكيل ميدهند.
(embeddoc url=”false” download=”all” viewer=”google”]